07 Січня - 2019

Як прекрасно в людях Різдво 💫

Світле свято Різдва Христового цього тижня відзначили віряни по всьому світу. Богослужіння пройшли у всіх православних храмах. У цей день християни згадують прихід у світ Спасителя. Особливо радісною ця подія була для дітей. Про те, як відображається свято Різдва в душах людей, розповіли у своїй новій постановці учні дитячої богословської школи «Лествиця». Вони запросили глядачів на різдвяний мюзикл «Як прекрасно в людях Різдво».

Олена Собко — директор Дитячої богословської школи «Лествиця»: «Сьогодні, у непростий час для нашої країни, і, незважаючи на всі труднощі та нерозуміння, які відбуваються навколо нашої Церкви, ми намагаємось, щоб ніщо не затьмарило радість свята Різдва Христового. І ми сподіваємось, що наші діти зможуть пронести цю тиху радість, цю Божу любов через усе своє життя».

Як зізнаються автори спектаклю, з кожним роком стає все складніше придумати сценарій, щоб по-новому розповісти про Велике свято Різдва Христового. Але те, що не вдається дорослим, діти вирішують з легкістю. Вони глибше проживають Біблійну історію. Цього року над створенням сценарію для нової постановки працювали учні старшої групи. У роботі над сценарієм діти відмовилися показувати тільки зовнішню сторону свята: просто переодягнутися і зіграти події минулих часів виявилося недостатньо. Гарна мішура не сховає від них справжній сенс Різдва. Їм було важливо донести, що в святі Різдва найголовніше — це нематеріальні дари Немовляті Христу. А це — доброчесності, які народжуються або відроджуються в душі кожного з героїв мюзиклу. Герої музичного спектаклю — біблійні персонажі земного життя Христа, а також сучасні діти. Вони тісно переплітаються в сюжеті спектаклю, доносячи глядачам думку про духовну важливість свята.

Наталя Скакун — режисер спектаклю: «Дітям хотілося показати, що готуючи подарунки, потрібно пам’ятати, що в першу чергу в душі має народитися Христос. І ти світлом Вифлеємської Зірки, своїм власним внутрішнім теплом, повинен зігріти всіх».

Ліза Кривошеєва — учениця Дитячої богословської школи «Лествиця»: «І ми повинні донести світу, що ми повинні не тільки дарувати подарунки. І не в блискітках, мішурі та іграшках щастя і радість. А найголовніше — це наші добрі вчинки».

Діти дізналися про історію створення знаменитого різдвяного гімну «Тиха ніч» (ним відкривався мюзикл), а також інших відомих різдвяних пісень. Не обійшлося й без традиційних колядок. Привітати дітей зі святом Різдва прийшли два Владики. Такі зустрічі за 22 роки існування школи «Лествиця» стали давньою традицією. Керуючий архієрей Дніпропетровської єпархії, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней побажав усім здоров’я, миру та благополуччя. Він сказав:

Іриней, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський: «Бажаю всім дітям рости радісними, слухняними і добрими. Тому що, як би ми не навчалися, як би ми не досягали успіхів у житті, доброта прокладає шлях до єднання, до спасіння і до щасливого життя».

Єпископ Петропавлівський Андрій, який нещодавно був призначений вікарієм Дніпропетровської єпархії, нагадав про те, що від Різдва до Водохрещенського святвечора на Русі існує традиція співати колядки. Це маленька різдвяна розповідь про величезну подію в історії людства, коли народився Спаситель світу. І перші славослів’я Немовляті Христу співали Ангели. З того часу вже дві тисячі років усі, від найменших до дорослих, прославляють ім’я Господнє у різдвяних піснеспівах. Владика Андрій поділився своїми дитячими спогадами:

Андрій — єпископ Петропавлівський, вікарій Дніпропетровської єпархії: «У дитинстві я теж часто співав колядки. Під час служіння Владики Іринея на Харківській землі мені було всього 6 років. І тоді разом з іншими дітьми я не раз колядував у нього вдома, прославляв Господа! І в нашому єпархіальному музеї навіть є така фотографія».

Після привітань усі присутні разом заспівали колядки разом із Владиками. Єднання сердець у пісні та святі — важливий сенс Різдва Христового. На завершення свята за доброю Різдвяною традицією всі діти отримали подарунки та солодкі гостинці. А в душі кожного звучало:

Небо і земля, небо і земля
Нині торжествують.
Ангели, люди, ангели, люди
Весело ликують.
Христос народився, Бог воплотився,
Ангели співають, славу воздають.
Пастухи грають, Пастиря вітають,
Чудо, чудо проголошують.
У Вифлеємі, у Вифлеємі
Радість наступила!
Чиста Діва, чиста Діва
Сина породила!
Христос народився, Бог воплотився,
Ангели співають, славу воздають.
Пастухи грають, Пастиря вітають,
Чудо, чудо проголошують.